Home/ Tiskové zprávy / Novicom na konferenci Kyberbezpečnost v síťových odvětvích v pražském hotelu Botanique
28. 1. 2020

Ve čtvrtek 16. ledna 2020 se v Praze konal další ročník konference Kyberbezpečnost v síťových odvětvích, na které se probírala témata k aktuální situaci v oblasti kyberbezpečnosti v ČR, nové energetické legislativy a zákona o kybernetické bezpečnosti.

Novicom na konferenci Kyberbezpečnost v síťových odvětvích 2020

Novicom, jako jeden z hlavních partnerů konference, přispěl do programu přednáškou Františka Sobotky s názvem "Integrace řídících a dohledových nástrojů pro tvorbu aktivního SOCu, zabezpečení technologické sítě distributora elektrické energie".

Novicom na konferenci Kyberbezpečnost v síťových odvětvích 2020

Během této přednášky shrnul posluchačům nejprve obecná fakta o tom, že v současné době se většina organizací potýká s nedostatečnými personálními zdroji pro zajištění kybernetické bezpečnosti.

"Novicom vidí řešení této situace v nastupujícím trendu outsourcovaného nebo holdingového SOCu, který dokáže pracovat se zdroji podstatně více efektivně.", uvedl pan Sobotka.

Během přednášky Novicomu vysvětlil, jaké nástroje jsou vhodné pro efektivní připojení k SOCu (Novicom BVS pro onboarding) a proč jenom visibilita a detekce nestačí. Je nutné mít schopnost okamžitě reagovat, tedy kdykoliv ovládat prostředí sítě a chránit ho před neoprávněnými přístupy (DDI/NAC). To, že je to možné i v prostředí technologické sítě, ukázal na modelovém implementačním případu distributora elektrické energie, který si vybral řešení Novicom AddNet pro zajištění interního perimetru sítě v rozvodnách.

Novicom na konferenci Kyberbezpečnost v síťových odvětvích 2020

Mezi dalšími přednášejícími se objevil například Adam Kučínský z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), Ing. Miroslav Tůma, Ph.D. z Ministerstva vnitra – Ředitel odboru kyberbezpečnosti, RNDr. Radek Beneš – Soudní znalec v IT (ICT), který konferenci moderoval, a další odborníci.

Konference Kyberbezpečnost v síťových odvětvích přilákala tentokráte 81 posluchačů, kteří měli možnost klást přednášejícím konkrétní dotazy i během diskuzního panelu.

Novicom na konferenci Kyberbezpečnost v síťových odvětvích 2020

Konferenci pořádala společnost B.I.D. services.